Module 4: Omgaan met gedachten

Vind hier het traject leren niet de slaaf zijn van je gedachten dat ook voorbereidende oefeningen omvat uit de module “Mindfulness” die noodzakelijk zijn om met de oefeningen uit deze module aan de slag te kunnen. Heb je reeds een meditatiepraktijk of volgde je reeds een mindfulness training, dan kan je onmiddellijk aan de slag met onderstaande oefeningen. Doorheen dit traject zijn ook oefeningen geweven uit de module  “Leef” om je beoefening krachtiger te maken.

Wat vind je in deze module?

Hier gaan we leren hoe we met gedachten kunnen omgaan, zonder ertegen te vechten en zonder dat ze ons leven verder beheersen. We gaan er met mindfulness net leren naar kijken zonder ermee samen te vallen. Dit noemen we in de ACT (Acceptance & Commitment Therapy) “defusie“.

Sommige gedachten kunnen ons leven soms helemaal gaan overschaduwen.  Soms zien we ze niet en zijn we net daardoor beperkt. Je plakt er als het ware helemaal aan vast. Dit noemen we in de ACT: fusioneren met gedachten of fusie. Of soms gaan we tegen nare gedachten gaan vechten en trachten we onszelf positieve gedachten aan te praten. Door ermee in discussie te gaan, komen we soms al gauw terecht in ganse piekermolens, dé oorzaak van depressie. In deze module gaan we net leren om onze gedachten te observeren zonder ermee te discussiëren.