Je vechtschakelaar uitzetten met mindfulness, acceptatie en heartfulness

De vechtschakelaar is een essentiële knop die je kan leren gebruiken. Als we ons slecht voelen, schiet die vechtschakelaar namelijk automatisch aan via allerlei automatische reacties. Dit zorgt voor een kettingreactie aan reactiviteit die vaak net nog meer stress veroorzaakt waardoor we ons nog slechter gaan voelen, zoals dit filmpje zo mooi illustreert.

Dus als we ons leven terug in eigen handen willen nemen en willen leven volgens wat we zelf waardevol vinden, dan kan het wel eens zijn dat er innerlijke monstertjes op onze levensweg stappen die ons angst aanjagen over onze gekozen richting! Hier hebben we een keuze. Ga je er tegen vechten, je energie hierin verliezen en de zaken nog erger maken? Of ga je ze toelaten er te zijn en toch je weg gewoon verderzetten?

Via onze pogingen om van lijden af te geraken, creëren we er net extra lijden bij. Hoe minder we strijden tegen onze innerlijke ervaringen, hoe minder lijden van het lijden we ervaren. Het is een beetje zoals in drijfzand terechtkomen. Als je blijft vechten om er uit te geraken, hoe sneller je naar onderen gezogen wordt.

Met mindfulness leren we te blijven bij datgene wat er is, zonder ertegen te vechten. Als je de vechtschakelaar uitzet, dan kunnen je ervaringen vrij bewegen, ze worden niet gefixeerd. Alles is voortdurend in verandering, ook onaangename emoties en gedachten. Laat ze komen, erken ze als ze er zijn (zonder ertegen te vechten) en laat ze dan ook weer gaan. Met mindfulness gaan we onszelf bijvoorbeeld niet onszelf op andere gedachten brengen door positieve gedachten in de plaats van onze negatieve gedachten te stellen. We gaan net leren om onze gedachten waar te nemen. Gedachten waarnemen is niet hetzelfde als er midden in zitten en ze uitdenken.

Soms gaan mensen mindfulness misbruiken om hun nare gedachten of emoties tot rust te laten komen. En het klopt, als we mindfulnessoefeningen doen, gaat de storm in onze geest of ons hart soms liggen en worden we rustiger. Maar de uiteindelijke bedoeling van mindfulness is om ons bewust te leren zijn van datgene wat er is, ook onze stress en onaangename ervaringen. En als dat nare gedachten en emoties zijn, dan kunnen we hier ook met mindfulness leren bij te zijn, zonder dat we er volledig in meegezogen worden. Alleen dan kunnen we er uit leren! En alleen dan kunnen we ook ten volle leven en proeven van de fijne momenten. Dit is full-catastrophy living!

Met heartfulness gaan we, net zoals bij mindfulness, bij nare ervaringen, gedachten en emoties leren aanwezig zijn met een extra dosis mededogen of liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf. Daarnaast gaan we via heartfulness ook bewust zaadjes van positieve emoties zaaien, voeden en cultiveren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hierdoor de negatieve emoties van zelf minder worden én dat we beter met negatieve emoties kunnen omgaan als die zich voordoen.