Wat zijn jouw automatische reacties en strategieën?

Reeds eerder onderzocht je misschien je automatische piloot. We gaan hier nog even op verder en zien wat onze strategieën zijn om met innerlijke obstakels, zoals moeilijke gedachten of emoties om te gaan:

Wat zijn jouw uitgeprobeerde tactieken om met moeilijke gedachten of emoties om te gaan?

  • afleiding zoeken
  • situaties vermijden
  • onderdrukken
  • argumenteren met je eigen gedachten (en in eindeloze innerlijke gevechten terechtkomen)
  • verdoven: alcohol, veel slapen, medicatie
  • zelfkritiek: “Mislukkeling!”, “Je kan er niets van!”, “Een beetje positiever alstublief!”
  • doen alsof je gelukkig bent, terwijl je eigenlijk met iets zit dat aandacht verdient,… 
  • jezelf op je kop geven omdat je ‘foute’ gedachten hebt
  • thuis blijven, omdat je mensen niet vertrouwt of omdat je sociaal angstig bent

Tip ! Soms is het moeilijk om onze eigen blinde vlekken te zien en hebben we wat hulp nodig. Bij deze oefeningen kan het helpen om een coachingsgesprek bij mij aan te vragen.

Hoe hebben jouw strategieën om met je innerlijke monsters om te gaan geholpen? Voor hoe lang?  Kan vermijding jou op een manier winst opleveren? Zoals bijvoorbeeld bepaalde moeilijke gevoelens niet te voelen: bvb. schaamte met kwaadheid wegduwen en zo schaamte niet hoeven voelen. Dit filmpje over de ongewenste gast in je leven kan je misschien wat inspiratie geven.

Wat is de kostprijs die je voor deze strategieën betaalt in je leven?

Respecteer en eer weerstand, wetende dat het je toelaat om te functioneren in het leven. Maar stel jezelf ook de vraag: “Hoe veroorzaak ik hiermee verder onnodig lijden bij mezelf?”.  Vb als ik mij schaam omwille van mijn uiterlijk en hiervoor feestjes vermijd, dan betaal ik daarvoor met vereenzaming.

Audio: de emotie-omweg – 9 min

Wil je nog even stilstaan bij hoe jij in je leven met je demonen omgaat?

Heb jij ook het gevoel dat je tactieken tot nu toe niet zo goed gewerkt hebben? Goed zo! Dan is er nog hoop! Nu kunnen we werkelijk met onze modder aan de slag gaan!

Wat nu? Is er dan nog hoop? Creatief hopeloos!

Hou zou je leven er uit zien als je deze techniek nog 20 jaar toepast? Is dit voor jou waardevol leven?

Onze innerlijke ervaringen hebben we nu eenmaal niet onder controle. Als je angstig bent, dan gaat je hartslag omhoog, daar heb je geen controle over. Of als je je verdriet niet wilt toelaten, maar het stiekem op de achtergrond toch je energie ligt weg te zuigen… Ook gedachten hebben we niet onder controle, zoals je in deze oefening al doende kan ondervinden.

Iedereen kent wel de stripverhalen waar de held in drijfzand terechtkomt. Wat moet je dan doen om jezelf te bevrijden? Als je gaat spartelen, dan kom je sneller in de rats. De beste strategie om jezelf te bevrijden is rustig blijven en niet bewegen, ook al vertelt elk instinct in je lichaam jou om wel te vechten.

Dit noemen we nu creatieve hopeloosheid! Alle hoop opgeven om van vervelende gedachten of emoties af te geraken en onze strategieën die we tot nu toe uitprobeerden aan de kant zetten. Om dan werkelijk de confrontatie met deze moeilijke gedachten en emoties aan te gaan en ermee aan de slag te gaan. We gaan op zoek naar een manier om ze toe te laten, zonder dat ze ons nog meer hinderen, overspoelen, stiekem onze energie wegzuigen,…

Laten we eens zien hoe de kwaliteiten van mindfulness en heartfulness je kunnen helpen om te leven met minder vechten, weerstand of vermijding. Hoe kunnen ze verlichting brengen in je leven?