Stap 2: Je levenswaarden in je leven integreren

Zelf-reflectie-oefeningen:

Meditatie-oefening: 

Sommige zaken leren we niet in één twee drie. We leren ze met vallen en opstaan. Zo ook met deze oefening om je waarden in actie te brengen. We gaan stapje per stapje. Laat de moed niet zakken en blijf deze oefeningen hernemen, ze blijven op je levenspad altijd interessant!

Maak deze oefeningen ook echt, neem er pen en papier bij en ga aan het schrijven. Het is niet voldoende het enkel na te lezen. Dit zijn doe-oefeningen waarbij je werkelijk jezelf tegenkomt. Het is net zoals piano leren spelen, dat doe je ook niet door erover te lezen, maar door het te doen.

Autobiografie in vijf hoofdstukken

Hoofdstuk 1: 

Ik wandel in de straat. 

Er is een diep gat in de stoep. 

Ik val erin. 

Ik ben verloren … Ik voel me hopeloos. 

Het is mijn schuld niet. 

Het duurt eeuwig om er terug uit te raken. 

 Hoofdstuk 2:

Ik wandel in dezelfde straat. 

Er is een diep gat in de stoep. 

Ik doe alsof ik het niet zie. 

Ik val er opnieuw in. 

Ik kan niet geloven dat ik terug op dezelfde plaats ben. 

Maar het is mijn schuld niet. 

Het vraagt nog altijd veel tijd om er uit te raken. 

 Hoofdstuk 3:

Ik wandel in dezelfde straat. 

Er is een diep gat in de stoep. 

Ik zie dat het er is. 

Ik val er toch in… Het is een gewoonte. 

Mijn ogen zijn open. 

Ik weet waar ik ben. 

Het is mijn schuld. 

Ik ga er onmiddellijk uit. 

 Hoofdstuk 4:

Ik wandel in dezelfde straat. 

Er is een diep gat in de stoep. 

Ik wandel er omheen.  

Hoofdstuk 5:

Ik wandel in een andere straat