Mijn intentie

Deze website is ontsproten uit een gevoel van enthousiasme over de kracht van deze oefeningen. Het is het neusje van de zalm van wat ik leerde tijdens mijn loopbaan als psychologe. Ik vond dat ik deze oefeningen niet voor mezelf kon houden en wou ze op deze manier graag delen met een groter publiek.

Ik wil mensen via deze methodieken aanmoedigen om hun groeiproces in eigen handen te nemen en zo gelukkiger door het leven te gaan. Ik wil hen de tools geven om op ontdekkingsreis te gaan en de zaadjes aan menselijk potentieel in zichzelf te ontdekken, te laten groeien en bloeien !

De kracht van verandering in deze eeuw en deze mondiale samenleving is dat heel verschillende denkkaders met elkaar in dialoog gaan. Sinds 1987 startte een wederzijds luisteren tussen de Dalai Lama (opgeleid binnen de Gelugpa overdrachtslijn en gekend voor zijn debatcultuur) en mainstream wetenschappers zoals Richard Davidson, Daniel Goleman, … met de Mind and Life discussies. Deze debatten lagen aan de oorsprong van verder wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness en compassietraining.

In 2016 mocht ik in België dergelijk congres meevolgen in de aanwezigheid van mijn boeddhistische leraar. Daar werd het wetenschappelijke onderzoek van Tania Singer naar compassietraining voorgesteld dat mij enorm enthousiasmeerde. De Dalai Lama deelde er zijn analyse dat onze eeuw nood heeft aan meer ‘compassie’ of mededogen. Ik leerde er ook Ulab kennen en de kracht van MOOC’s (massive open online courses) om mensen vaardigheden aan te leren. De ‘open’ staat hier voor gratis, waardoor het deel uitmaakt van een deel-economie of economie van de ‘commons’. Dit vind ik een prachtig ideaal en ik werd hier eerder reeds enorm in geïnspireerd door Michel Bauwens. En zo is de idee voor deze online leeromgeving bij mij ontstaan. 

MEDITATIE-TECHNIEKEN ALS ‘COMMON GOOD’, MET ALS DOEL EEN BIJDRAGE TE LEVEREN AAN HET ALGEMENE WELZIJN

Met deze online leeromgeving wil ik een schatkist aan kennis en methodieken delen zonder winstoogmerk. Op die manier wens ik mensen te empoweren om hun leven zelf vorm te geven. Ik wil er mindfulness, compassietraining, ACT en focussen beschikbaar maken als ‘common good‘. Geïnspireerd door Michel Bauwens wil ik zo een bijdrage leveren aan een ‘nieuwe economie van de commons’ die ontstaat in de schoot van het kapitalisme. Geïnspireerd door Ulab en de online cursus ‘Transforming Capitalism’, waar in een nieuwe economie winst niet als eerste doel dient, maar het welzijn van de samenleving voorop staat.