Leren verbinding maken met wat er in je leeft

In dit traject gaan we leren focusing. Om te focusing zijn verschillende zaken nodig:

  • aarden in het lichaam
  • pauze nemen
  • welwillende interesse of nieuwsgierigheid
  • afstemmen op ons lichaam en zoeken naar een handvat
  • ruimte maken in onszelf

Oefening 1: voelen hoe ik er nu bijzit – 10 min

In deze oefening gaan we voelen hoe we er hier en nu bij zitten.

  • In een eerste stap gaan we vertragen door te landen in ons lichaam
  • in een tweede stap stellen we onszelf de vraag naar hoe we er op dit moment bijzitten.
  • Vervolgens gaan we met de aandacht naar het middengebied van ons lichaam
  • We blijven bij wat er zich daar laat voelen, ook al is het vaag en onduidelijk, zijn er nieuwsgierig naar en voelen hoe het voelt
  • We gaan dit gevoel beschrijven via een of meerdere woorden
  • om dan vervolgens dat woord af te checken met ons lijfelijke gevoel
  • We ontvangen wat er zich aandient in ons lichaam of aan betekenis.

Voila, nu heb je ingetuned op je lijfelijke wijsheid en weet je iets meer over jezelf, iets wat je niet met je verstand had kunnen bedenken.

Oefening 2: voelen hoe het is om pauze te nemen en luisteren naar de reactie van je lichaam hierop – 3 min

Om te leren focusing dienen we eerst te kunnen stoppen en pauze nemen. Laten we daar even de tijd voor nemen en dit werkelijk ervaren en doorvoelen. Je leert er iets bij dat je niet kan leren door erover te lezen.

Oefening 3: Nieuwsgierigheid doorvoelen – 7 min

Een volgende kwaliteit die we nodig hebben bij focusing is welwillende interesse voor wat er in onszelf omgaat. Soms komen hier nog meer kwaliteiten bij kijken zoals een soort van ontvankelijkheid en openheid, een soort van vriendelijkheid naar onszelf, … In deze oefening gaan we intunen op deze inherente kwaliteiten die al in ons aanwezig zijn en ze doorvoelen.

Oefening 4: Intunen op een felt sense bij wat ons blij maakt – 8 min

Een basisvaardigheid bij focusing is dat we bij een vaag gevoel in ons lichaam kunnen aanwezig blijven en op zoek gaan naar iets wat het beschrijft, een handvat. Dat gaan we in deze oefening eens uitproberen.

Op zich is het ook waardevol om stil te staan bij de dingen die ons blij maken en daarin te marineren. Rick Hansen is psycholoog en houd zich bezig met de neurologie van positieve psychologie. Hij stelt dat we door stil te staan bij positieve gevoelens, deze in onze hersenen ook verbindingen leggen, waardoor we later beter toegang krijgen tot deze. Dus het is zeker zinvol om ook op positieve gevoelens te focusing.

Oefening 5: Aankomen in ons lichaam en ruimte maken – 14 min

Deze oefening is mede geïnspireerd door Maaike Afschrift haar live instructies (focusing level 1) en Akira Ikemi (Clearing a Space). Als je voelt dat er bij jou vanalles leeft en speelt, maar je geen voeling hebt met wat er zich precies allemaal in je afspeelt, dan raad ik je aan om deze oefening te doen. Zo krijg je zicht op en voeling met wat er in je leeft, en kan je de zaken terzelfdertijd een plek geven. Het is misschien een heel klein beetje zoals een computer defragmenteren: je creëert extra ruimte, waardoor er meer helderheid is en je je beter kan focussen op een taak.

Kladjes:

Oefening: leren contact maken met een gevoel bij een persoon waar je je ok bij voelt.

Oefening: een gevoel benoemen in 4 stappen

Bodyscan met felt sense

Ruimte maken

een felt sense bij dankbaarheid

Self in presence

Luisteren naar wat je gevoel je te vertellen heeft

In dit luik gaan we nog meer inzoomen op ons gevoel. Dit doen we niet met heftige emoties. We gaan heel voorzichtig een gevoel benaderen, er dichter bij komen, er meer zicht op krijgen en luisteren wat het te vertellen heeft.