Om te focussen zijn verschillende zaken nodig:
- pauze nemen
- welwillende interesse of nieuwsgierigheid
- afstemmen op een felt sense in ons lichaam en zoeken naar een handvat



Iets dat me blij maakt
Aankomen en ruimte maken


Leren contact maken met een felt sense


In één van de twee bovenstaande oefeningen heb je ingetuned op een felt sense en weet je iets meer over jezelf, iets wat je niet met je verstand had kunnen bedenken.
Focusing in 4 stappen
Wat we tot nu toe leerden in het focussen kunnen we in 4 stappen indelen:
- Ruimte maken
- Mijn aandacht richten
- Intunen op een felt sense
- Expressie
- Eerst en vooral is het nodig om tijd te nemen, te pauzeren en ruimte te maken.
- Dan worden we stil en richten we onze aandacht naar binnen. Er is een bepaalde kwaliteit nodig van aandacht. Zoals we met nieuwsgierigheid een schuw dier benaderen en niet willen wegjagen, voorzichtig met mildheid en vriendelijkheid. We nemen de tijd om iets zich zichtbaar te laten worden. We wachten zonder een agenda (dat is een moeilijke, meestal hebben we een agenda), wachten zonder verwachten.
Het is hierbij van belang om heel veel zaken die we anders wel zeker geneigd zijn om te doen niet te gaan doen: oordelen en evalueren, nadenken en analyseren, verklaren, oplossingen zoeken, reageren (wegduwen), ermee samenvallen (we nemen de juiste afstand), …
- Nu kan er zich een vaag gevoel, een felt sense aftekenen. We gaan dit op een uitnodigende manier wachtend gezelschap houden. Dit is impliciet, maar wel waarneembaar, er zijn nog geen woorden. Zoals met de onderkant van de ijsberg onder de waterlijn.
- Vervolgens gaan we dit beschrijven en op zoek naar woorden (= expressie) die we terug voorleggen aan ons gevoel in ons lichaam (= resoneren). Dit aftoetsen van het woord of het beeld aan onze felt sense doen we tot we een handvat vinden dat klopt. Dit handvat is een beeld, een woord, een symbool of het kan zelfs een lichaamshouding zijn die dit hele gevoel omvat.

Contact maken met een felt sense in vier stappen
In onderstaande oefeningen kan je via audio begeleiding of een oefenblaadje op elk moment eens inzoomen op je lijfelijke wijsheid.
Contact maken met je optimaal luisterende zelf
Extra’s:
Bodyscan met aandacht voor een felt sense
In deze oefeningen doen we eerst een bodyscan om op het einde in te zoomen in de regio’s van het lichaam waar gevoelens zich laten voelen. Zo kan je zien in wat voor stemming je bent of soms kan je ook op die plaatsen in het lichaam een gevoel kan waarnemen.
Oefening 1: bodyscan met aandacht voor de felt sense – 16 min
Een felt sense bij dankbaarheid
Dankbaarheid voelen – 3 min
Het beoefenen van positieve emoties, heeft een trainingseffect in je brein én in je hele lichaam. Wetenschappelijk onderzoek toonde het transformerende effect aan als je deze oefening elke dag doet. Lees er hier meer over.

Wat zijn zo de dingen waar jij vandaag dankbaar voor bent?
In deze oefening help ik jou om hier 3 minuutjes bij stil te staan.
Vervolgens gaan we even checken in je lijf hoe dankbaarheid voelt en blijven we nog even in dat gewaarzijn marineren.
Tip! Doe deze oefening vlak voor het slapen gaan, om zo ook je slaap positief te beïnvloeden!
Noteer in je to do-lijstje! Elke dag 3 dingen bedenken waar je dankbaar voor bent. Ervaar zelf welk effect dit heeft in je leven als je het elke dag even doet.