Traject innerlijke ontdekkingsreis

Stap 1:     de levensboom

Stap 2:     zuiveringspraktijk

Stap 3:     mandala oefening in loslaten

Stap 4:     contact maken met je innerlijke kracht

Een ontdekkingsreis, omdat we heel wat gaan ont-dekken. We gaan hier namelijk niet alleen onze inspiratiebronnen en waarden ontdekken, maar we gaan laagje per laagje afdalen in ons innerlijke landschap. We gaan onszelf laagje per laagje afpellen zoals een ui, via de zuiveringspraktijk. We gaan laagje per laagje dingen loslaten om zo vrijer in het leven te kunnen staan. En uiteindelijk kunnen we dan contact maken met een soort kern van kracht die daar in onszelf klaarligt om ontdekt en aangeboord te worden. Deze innerlijke krachtbron gaan we dan ook aanstoken en cultiveren, er meer en meer vertrouwd mee worden, opdat we er elk moment van de dag terug contact mee kunnen maken.

Neem per stap voldoende tijd: een week dagelijks oefenen, of neem ook gerust weken tot maanden per stap. Alleen op die manier verdiep je de praktijk en boor je het volle potentieel van de methodiek aan. Je kan kiezen tussen kortere en langere oefeningen al naar gelang hoe je die dag gemutst bent. En als je op reis bent, vraag je soms ook eventjes tussentijds de weg aan iemand die deze weg al bewandeld heeft. Ook zo kan je bij mij een online coachingsgesprek vragen per stap om je praktijk te bespreken.

En zoals met ontdekkingsreizen het geval is, kunnen we niet altijd op voorhand voorspellen wat we gaan ontdekken. Wat jij ontdekt, gebruik makende van deze methodiek, is iets anders als wat ik ontdekt heb met deze methodieken, omdat we afdalen in ons innerlijke landschap en dat is van mens tot mens verschillend.

Deze oefeningen zijn geïnspireerd op mijn ervaringen met de Tibetaanse Ngeundro praktijk. Dit is een traditionele praktijk die uitgebreid beoefend wordt door beginners, alvorens zich te verdiepen in verdere meditatiepraktijken.  Ik heb me op deze praktijk laten inspireren qua methodiek en onderliggende psychische mechanismen. De symboliek heb ik niet overgenomen, die kan je zelf kiezen vanuit je eigen levensgeschiedenis, cultuur of religie. Ik heb er uit eigen ervaring de kracht van ondervonden. En daarom wou ik er per sé iets mee doen naar de westerse mens toe die niet zo ‘into boeddhisme’ is. Dit is het resultaat van mijn wens dat vele mensen de kracht van deze methodieken aan den lijve zouden kunnen ondervinden.