About me

coaching & training

Ik werk als klinisch psycholoog en psychotherapeut in de geestelijke gezondheidszorg sinds 2001 met jongvolwassenen en volwassen die te kampen hebben met uiteenlopende problemen. Sinds 2013 begeleid ik mensen als mindfulnesstrainer en mindfulnesscoach.

Maar vooral sta ik nog dagelijks met beide voeten in de modder, die van jou én die van mij ;-). Het is enkel als je daar contact mee durft te maken, dat we het kunnen overstijgen en transformeren. Want daarin liggen de zaadjes aan potentieel van onze inherente menselijke kwaliteiten en innerlijke kracht. De modder gebruiken we als brandstof om deze tot bloei te brengen.

Modder hoort bij het leven. Onderzoek wijst uit dat het proberen vermijden van die modder, net de eerste stap is richting psychopathologie. We kunnen wel trainen in het vaardig omgaan met die modder. Ik laat me daarbij inspireren op een mix van psychotherapeutische technieken, boeddhistische psychologie, eigen ervaring en wetenschappelijk onderzoek (rond psychologische flexibiliteit, mindfulness, Acceptance & Commitment Therapy, neuropsychologie en positieve psychologie).

Ontwerp en democratisering van online schatkisten voor skills training

Ik ontwierp  mindtraining.be, geïnspireerd door respectievelijk mijn antropologisch onderzoek naar leeromgevingen, mijn persoonlijke ervaring met mindfulness en traditioneel boeddhistische meditatie, alsook de wetenschappelijke bevindingen daaromtrent.Op basis van het prototype mindtraining.be ontving ik subsidies van Flanders care voor het maken van een bètaversie:  vaardigleven.be. De opleiding Toegepaste Psychologie van de Thomas More-hogeschool in Antwerpen nam de uitgebreide bèta testing van deze versie (vaardigleven.be) bij verschillende welzijns- en zorgpartners: algemene ziekenhuizen,  psychiatrische ziekenhuizen, CAW’s, CGG’s,…. voor haar rekening. Via  online intervisies en ervaringsgerichte vorming train ik hulpverleners in het leren werken met deze online leeromgeving.

Ik wil via deze online leeromgevingen mensen empoweren om hun groeiproces in eigen handen te nemen en zo gelukkiger door het leven te gaan. Ik wil hen de tools geven om op ontdekkingsreis te gaan en de zaadjes aan menselijk potentieel in zichzelf te ontdekken, te laten groeien en bloeien !

mijn Opleidingen psychologie & psychotherapie

Sinds mijn cultureel uitwisselingsjaar op mijn 18e in Thailand waar ik mijn eerste meditatieretraites deed, ben ik mindfulness practitioner. Na mijn studies psychologie volgde ik de opleiding tot mindfulness trainer aan de Arteveldehogeschool. Verder ben ik psycho-analytisch psychotherapeut, en volgde ook bijscholingen in evidence-based en op gewaarzijn-gebaseerde technieken uit de mainstream psychologie, waaronder ACT (Acceptance & Commitment Therapy), focussen en zelfcompassietraining. Momenteel volg ik de opleiding tot gecertificeerd Feeding your demons therapeut aan Tara mandala, een methodiek die psychotherapeutische technieken combineert met eeuwenoude traditioneel boeddhistische methodes en momenteel ook wetenschappelijk onderzocht word.

mijn weg doorheen boeddhisme & wetenschap

Na mijn eerste meditatie-ervaringen in Thailand, vervolgde ik mijn weg in 1998 in het Tibetaans instituut Yeunten Ling. Ik volgde er opleiding in traditioneel boeddhistische meditatie-technieken (shamatha, vipassana, Mahamudra, lojong, tonglen, yoga, …) en boeddhistische psychologie. In 2014 wou ik mijn meditatiepraktijk verdiepen in een sabbatjaar in Azië en vroeg hiervoor begeleiding aan mijn boeddhistische leraar. In deze link vind je topdokter Steven Laureys in Yeunten Ling bezig met het onderzoeken van zijn hersenen in het programma ‘Brain man‘.

Gedurende mijn opleiding psychologie en mijn gelijktijdige opleiding in boeddhistische meditatie, zag ik vele gelijkenissen en dit kriebelde mijn nieuwsgierigheid. In mijn masters thesis vergelijkende cultuurwetenschappen aan de UGent stond ik daarom stil bij wetenschap, boeddhisme, mindfulnessmeditatie en de onderliggende kenmerken van kennissystemen en leeromgevingen. Hieronder hoor je voormalig scepticus Steven Laureys in een mini-interview met mij in het boeddhistisch centrum Yeunten Ling, over zijn onderzoek naar het brein van doorwinterde meditatie beoefenaars.