Check in tijdens je dag: welk weer is het vanbinnen?

Om in je dagelijkse leven voeling te houden met wat er bij je vanbinnen gebeurt is het goed om tijdens je dag regelmatig een adempauze in te lassen om naar binnen te kijken.

Het geeft je daarbij ook een tool in handen om een mindshift te maken van stress, pijn, of welke emotie dan ook naar je ademende lichaam als anker in het hier en nu, waardoor je je blik verruimt en zo terug in je leven van alledag te stappen vanuit een ruimer standpunt.

Doe gedurende de loop van je dag regelmatig korte of langere adempauzes om zicht te krijgen op je binnenwereld.

  • Stap 1: welke gedachten, gevoelens, en lichaamssensaties neem ik waar
  • Stap 2: ik breng mijn aandacht naar de adem
  • Stap 3: Ik breid mijn aandacht uit naar het ademende lichaam en maak geleidelijk aan terug contact met de ruimte rondom mij.

3 minuten adempauze 

6 minuten adempauze

6 minuten adempauze met meer houvast

We voegen hier een extra ingrediënt van mildheid en benoemen toe. Taal helpt ons om onze beleving te structureren en kanaliseren. Dit is extra handig op moeilijke momenten.

9 minuten adempauze

Zelfreflectie na de meditatie

  • Welke gedachten nam je waar?
  • Welke gevoelens nam je waar?
  • Welke lichaamssensaties nam je waar?
  • Waar heb je nu nood aan?

Neem je nota’s mee naar je volgende coachingsgesprek.

Wat als het heel slecht weer is vanbinnen?

Je bent met het verkeerde been uit bed gestapt en loopt prikkelbaar? Of je hebt last van een verdrietje, … Wees je bewust dat dit vandaag misschien een stille metgezel is. De ene keer is het mooi weer en de andere keer is het bewolkt. Dat is normaal en heel ok. Hoe we ons voelen ‘s ochtends bij het wakker worden, is heel anders dan hoe we ons over de middag of ‘s avonds voelen, op het werk of in onze vrije tijd. Zo worden we ons bewust van hoe veranderlijk gevoelens zijn.

Voel je je hierdoor overspoelt? En wil je toch graag wat meer centeren in het hier en nu? Kijk dan eens in de psychische EHBO-kit of in je zelfzorgplan.