Metaforen

Gedachten als pop-ups

Je kan met gedachten omgaan zoals met pop-ups. Net zoals pop-ups, komen gedachten ongevraagd en ongewild de kop opsteken. Als je erop klikt en er verder op ingaat, wordt je afgeleid van datgene waar je eigenlijk mee bezig wilde zijn.

hoe kleurt mijn denkbril mijn werkelijkheid

Ook bij gedachten kunnen we ervoor kiezen om de pop-up te negeren en op het scherm in een hoekje te laten staan. Zo kunnen we toch verder doen met datgene waar we mee bezig waren.

Onze gedachten zijn zoals een bril op onze neus. Ze zorgen ervoor dat we de werkelijkheid niet zien zoals ze is, maar ze verkleuren onze werkelijkheid. Onze kijk op de wereld is daarom subjectief: gekleurd door onze gedachten.

Ooit al eens verliefd geweest? Herinner je je nog hoe je toen dacht de wereld aan te kunnen en hoe mooi de wereld er toen uitzag?

Het is hier niet de bedoeling een andere kijk op de wereld te krijgen, maar je bewust te worden van de bril die je ophebt. Kijk eens eventjes naar je bril: welke ondertiteling komt er bij je ervaring en hoe wordt je ervaring hierdoor ingekleurd?

Om dit voor jezelf duidelijker te maken kan je titels geven aan je gedachten, zoals titels van boeken: Ah ja vandaag wordt het boek “Ik ga mijn deadline niet halen” voorgelezen.

Paparazzi

Hoe gaan bekende sterren om met paparazzi? Sommigen gaan ze een rechtszaak aandoen, erover klagen, ze van repliek dienen, … Anderen gaan ze negeren.

Eens je je gedachten opmerkt, heb je de keuze hoe je ermee om kan gaan. Ook al zijn ze er en krijg je ze toch niet weg (net zoals paparazzi), je kan ervoor kiezen om ze gewoon te negeren.

Auto’s die voorij je huis rijden

Telkens als een auto voorbij je huis rijdt, ga je toch ook niet naar het raam lopen en kijken wie er passeert. Tenzij er zo eentje is dat met gierende banden voorbijrijdt.

We hebben ook gedachten met gierende banden: “Jij ben niets waard! Luilak”, “Loser!”, … Ze trekken onze volle aandacht. Wat ga je er nu mee doen? Merk ze vooral op, maar zonder ermee te discussiëren. Hou ze ook niet vast, maar laat ze voorbij passeren. Je houd die auto op straat toch ook niet tegen om te zeggen dat hij best wat minder hard zou mogen rijden. Je riskeert de kop ingeslagen te worden door dergelijke chauffeur. Net zo met onze gedachten! Laat ze maar met rust en hou een oogje in het zeil.

Pionnen op een schaakbord

Je kan je gedachten vergelijken met pionnen op een schaakbord. De zwarte en de witte gedachten die tegen elkaar vechten. De witte zijn de positieve gedachten, de zwarte de negatieve gedachten. Herkenbaar in je leven?

Maar wie ben jij nu in deze metafoor?

Jij bent het schaakbord zelf. Ook zo kan jij gewoon de ruimte laten en al deze stukken omvatten, zonder dat je er hoeft mee samen te vallen of partij hoeft te kiezen voor een winnend of verliezend team. Je hoeft er helemaal niet in in te grijpen, maar je laat ze gewoon zijn.