Module 5: Omgaan met emoties

Vind hier het traject leren luisteren naar je emoties dat ook voorbereidende oefeningen omvat uit de module “Mindfulness” die noodzakelijk zijn om met de oefeningen uit deze module aan de slag te kunnen. Heb je reeds een meditatiepraktijk of volgde je reeds een mindfulness training, dan kan je onmiddellijk aan de slag met onderstaande oefeningen. Doorheen dit traject zijn ook oefeningen geweven uit de modules “Heartfulness” en “Leef” om je beoefening krachtiger te maken.

Wat vind je in deze module?

Emoties zoals verdriet, woede, … kunnen soms zo overspoelend zijn dat ze ons helemaal overnemen. Hier leren we naar emoties kijken en ze ruimte geven opdat ze hun eigen natuurlijke verwerkingsproces kunnen afleggen in je lichaam, zonder dat we er hoeven mee samen te vallen. Dit noemen we acceptance. Maar het betekent niet dat we zomaar alles moeten aanvaarden. Het betekent enkel dat we even leren zijn met wat er is, omdat het er al is. Een andere manier om met emoties om te gaan. Soms hebben emoties ons ook iets belangrijks te vertellen als we er op focussen en ernaar leren luisteren. Deze meditaties zijn geïnspireerd op de Acceptance & Commitment therapy (ACT) en focussen.

verder oefenen met emoties ?

Via de module ‘Heartfulness‘ gaan we verder leren om positieve emoties zoals liefdevolle vriendelijkheid en mededogen naar onszelf en anderen te cultiveren. Dit werkt onrechtstreeks maar ook onmiddellijk verder in op je hele emotionele toestand en is een echte aanrader. Ik spreek uit ondervinding, maar wordt ook gesteund door wetenschappelijk onderzoek.