Mediteren met moeilijke emoties

Als je je voldoende gegrond voelt in veiligheid, stabiliteit en mildheid voor jezelf (je ventrale systeem), kan je stap 1 en 2 overslaan, en onmiddellijk aan de slag gaan met de moeilijke emoties in stap 3. Als je niet het gevoel hebt, dit alleen te kunnen, boek dan een sessie met mij opdat we hier samen induiken op een veilige manier.

Stap 1: gronden in positieve emoties

Voor je gaat kijken naar ietsje moeilijkere gevoelens, kan je eerst een oefening doen om te gronden in kracht, positieve, warme gevoelens van verbondenheid. Kies er één oefening uit die voor jou werkt.

Ankeren in de kracht van veiligheid en dankbaarheid

Mildheid en warme vriendelijkheid toevoegen

Verbondenheid en veilige hechting activeren

In deze oefeningen leggen een bodem van een veilige hechtingsbasis om te kunnen volledig thuiskomen bij onszelf met innerlijke gemoedsrust. Maar vergeet ook niet de kracht van leuke dingen doen met anderen, een zinvolle daginvulling, vrijwilligerswerk, …!

Stap 2: warme stabiliteit en gronding vinden

Neem eventjes de tijd om te stoppen, landen en vertragen in dit hier en nu moment. Onderschat ook het effect niet van je dagelijkse meditatie in het leggen van deze fundamenten voor innerlijke stabiliteit en veerkracht.

Stap 3: vanuit veiligheid en verbondenheid, kijken naar moeilijke emoties

Als je jezelf voldoende gegrond hebt in kies één van de onderstaande oefeningen om aan de slag te gaan met je emoties op dit moment. In deze oefeningen zetten we onze vechtknop op uit en gaan we ons openen voor wat er is. Dit is full-catastrophy living, wat impliceert dat je ook de mooie momenten ten volle en open kan beleven.

Emoties doorvoelen via het lichaam

Nu je jezelf in de vorige stappen een positief gevoel ankerde, kan je moeilijkere gevoelens exploreren. Het geeft je die extra veerkracht, of die hulplijn in je lijf, waar je altijd naar terug kan keren.

Kijken naar gevoelens met metafoor-meditaties

Via een metafoor maken we contact met jouw inherente krachtige potentieel aan kwaliteiten die steunend zijn om naar emoties te kijken. We hebben hier vooral aandacht voor een stevig punt in jezelf van waaruit je gevoelens kan observeren.

Je kan de golven op het meer niet plat duwen maar je kan wel leren surfen !

Surfing op craving

Om deze oefening te doen, is het zeker aan te raden om via fysieke sensaties je vaardigheid ‘acceptatie‘ te trainen en ervaring te hebben met de module ‘kijken naar emoties’. Zo leer je te surfen op minder aangename ervaringen zonder erdoor overslag te slaan. Dit is een belangrijke training in stabiliteit, om bij deze oefeningen niet weggewaaid te worden als er een hoge wind opsteekt in je ervaring.

Stap 4: met nieuwe ogen kijken en terug op pad

Nu je deze oefeningen deed, keer dan terug naar dit hier en nu moment en kijk even wat je nu nodig hebt of hoe je nu op deze situatie, op dit moment in je leven, constructief kan antwoorden. En in welke van je oude patronen je zeker liever niet terug wilt vervallen.

Als je het moeilijk hebt is het ook heel oké om afleiding te zoeken. Zorg goed voor jezelf en neem je zelfzorgplan erbij of neem een kijkje in de psychische EHBO-kit.

Met je modder aan de slag

Transformeer je modder tot een bloeiende lostusbloem door te oefenen met mededogen, de tonglen ademhaling of lojong! Het is in tijden van moeilijkheden dat je best toepast wat je al oefende! Het is zo dat je grote sprongen maakt in innerlijke groei!

Waardevol leven

Als je er aan toe bent, sta dan even stil bij wat voor jou in je leven nu belangrijk is en of je hiervoor op dit moment iets concreet kan doen.