Check in tijdens de dag: hou je gedachten in het vizier

In de vorige oefeningen hebben we onze automatische gedachten in beeld leren brengen. Omdat ze zo automatisch en onzichtbaar deel uitmaken van ons dagdagelijkse leven, bepalen ze onze subjectieve realiteit heel sterk.

Als dit negatieve gedachten zijn, dan gaan ze onze realiteit net heel donker kleuren en ook onze emoties en gemoedstoestand heel sterk beïnvloeden.

Je krijgt niet via één reflectie-oefening zicht op je automatische gedachten. Om ons gedurende de dag bewust te worden van deze stroom aan commentaren kan je af en toe een adempauze van 3 minuten nemen. Zo kan je de impact van verschillende soorten gedachten op je lijf en leven observeren.

Doe deze week gedurende de loop van je dag regelmatig korte of langere adempauzes om zicht te krijgen op je binnenwereld.

  • Stap 1: welke gedachten, gevoelens, en lichaamssensaties neem ik waar
  • Stap 2: ik breng mijn aandacht naar de adem
  • Stap 3: Ik breid mijn aandacht uit naar het ademende lichaam en maak geleidelijk aan terug contact met de ruimte rondom mij.

3 minuten adempauze 

6 minuten adempauze

6 minuten adempauze met meer houvast

We voegen hier een extra ingrediënt van mildheid en benoemen toe. Taal helpt ons om onze beleving te structureren en kanaliseren. Dit is extra handig op moeilijke momenten.

9 minuten adempauze

Reflectie na de meditatie

  • Welke gedachten nam je waar?
  • Welke gevoelens nam je waar?
  • Welke lichaamssensaties nam je waar?

Neem je nota’s mee naar je volgende coachingsgesprek.

Wat als je gedachten overweldigend worden?

Als je merkt dat een bepaalde gedachte je onderuit haalt of je ermee samenvalt, doe dan een van de deze oefeningen om met die gedachte aan de slag te gaan en er niet meer mee samen te vallen, ze in de schijnwerper te stellen, er scheiding mee te maken.

Of reflecteer even over je gedachten met behulp van deze oefeningen.

Wat als je hoofd niet stopt met gedachten over en weer schieten en je gevangen houd in heuse piekermolens? Doe dan een oefening uit de eerste fase om terug te gronden en aarden in het hier en nu via een ademfocus, bodyscan,…