Een waarde in je leven brengen

Kies een waarde om in de komende week actief in jouw leven te brengen. Neem de bovenstaande oefeningen of deze lijst met waarden als inspiratie.

Welke concrete actie ga je daarvoor ondernemen? 

En denk eraan, acties moeten SMART zijn!

  • S= specifiek: Maak het doel zo concreet mogelijk: waar, wanneer, met wie, wat, hoe en waarom.
  • M = meetbaar: Hoe weet je of je doel bereikt is?
  • A = acceptabel: Is je doel acceptabel voor anderen?
  • R = realistisch: Is je actie haalbaar? Werk met kleine realistische stapjes.
  • T = tijdsgebonden: Wanneer ga je deze actie ondernemen? Zijn er tussenstapjes die je morgen al kan nemen.

Een voorbeeldje:

Verbondenheid is een belangrijke waarde voor mij. Echter het leven gaat zo snel en er zijn zoveel leuke projecten te doen, waardoor vriendschappen soms dreigen te verwateren. Dus ik stel als actie: afspreken met mijn beste vriendin Lut. Is mijn doel SMART?

  • S = ik ga dit weekend bij haar langs.
  • M = als ik haar gezien heb.
  • A = zal ze wel thuis zijn en kom ik niet ongelegen?
  • R = ik stel niet als doel: we spreken wekelijks af, dat is niet realistisch.
  • T = als tussenstap bel ik haar al deze avond op om te horen of ze dit weekend thuis is en ze het leuk zou vinden als ik eens langskom.

Waar zouden hindernissen kunnen ontstaan?

Soms zijn er uiterlijke obstakels waar we niets kunnen aan doen. Maar soms zijn er ook innerlijke obstakels! Het is belangrijk om niet blind te zijn voor die gedachten of emoties die ons ervan weerhouden om een waardevol leven te leiden. Als je er niet onmiddellijk kan bedenken, geen nood. Ze komen wel vanzelf opzetten als je daadwerkelijk één van je waarden in actie probeert te brengen. Je obstakels kan je invullen op je invulblad: ‘Neem je leven in eigen handen’. We gaan in latere oefeningen verder aan de slag met onze innerlijke obstakels.

Moge ik de moed hebben om te veranderen wat ik kan veranderen, de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen, en de wijsheid om het verschil te kennen tussen beide.