ademfocus

Stap eens uit je ratrace en neem een adempauze!

Stap 1:     Introductie tot de ademfocus

De twee audiobestanden in stap 1 zijn een introductie tot de ademfocus, voor beginners. We gebruiken de adem als focus en ankerpunt in het hier en nu, om de geest tot rust te brengen en te stabiliseren. We trainen hiermee niet alleen onze aandacht, maar ook onze opmerkzaamheid en het leren loslaten. Iedere keer wanneer je geest in oude gewoontes hervalt en gaat multitasken, leer je dit opmerken. Dit vergroot je opmerkzaamheid en de helderheid van je geest. Je leert ook loslaten en terug te keren. Zo train je jezelf om in je dagelijkse leven de creaties van je geest, of je automatische reactiepatronen op te merken. Zonder erin mee gesleurd te worden… Leer je aandacht op een op een wakkere en ontspannen manier te plaatsen, met vriendelijkheid voor jezelf.

Oefening 1:     ademfocus intro – 23 min

Doe na elke meditatie een korte reflectieoefening om je gewaarzijn te vergroten. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit het oefeneffect vergroot!

Tip:  Breng dit geoefende mindfulness gewaarzijn ook in je dagelijkse leven via deze oefeningen.

Oefening 2:     ademfocus korte intro – 9 min

Het kan zijn dat het oefenen niet verloopt zoals je verwacht had? Dat is heel normaal! Heb je vragen waarmee je blijft zitten? Vraag dan gerust een online coaching aan.

Stap 2:     Ademfocus met een goede dosis mildheid

Wees af en toe ook eens lief voor jezelf !

Oefening 3:     de affectionele ademfocus – 14 min

Dit is een oefening uit de compassietraining: de ademfocus met een extra dosis liefdevolle vriendelijkheid.  We trainen in deze korte meditatie niet alleen je concentratie en opmerkzaamheid, maar we hebben ook extra aandacht voor het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid. Deze ademfocus gaat van start met een diepe ademhaling, die rust en ontspanning kan bevorderen. En ze is met veel liefde voor je gemaakt. Succes met de beoefening! Deze meditatie heeft een open einde, opdat je in stilte nog verder kan oefenen en observeren.

Tip:  Doorspek je aandacht in je verdere meditatie beoefening met deze kwaliteit van liefdevolle vriendelijkheid. Wil je graag verder in mildheid oefenen, probeer dan eens een oefening uit de module “Heartfulness”

Stap 3:     verder oefenen met de ademfocus

Wanneer je de voorgaande introductie-oefeningen een aantal dagen tot weken beoefent, zal je geleidelijk aan minder nood hebben aan instructies. Zo kan je verder gaan naar de onderstaande oefeningen.

Oefening 4:     ademfocus – 11 min

Tip: Vul deze reflectieoefening in om je opmerkzaamheid tijdens het beoefenen te vergroten.

Oefening 5:     ademfocus – 13 min

Tip: Wil je wat langer oefenen en hierbij je geest toch alert houden zonder in slaap te vallen? Wissel je ademfocus dan af met een stapmeditatie.

Oefening 6:     ademfocus – 9 min

Tip: Doe ook eens een langere oefening om je volgehouden aandacht te trainen. Geen onnodige luxe in deze multi-task samenleving.

Oefening 7:     ademfocus – 18 min

Tip: Combineer je mindfulness training met oefeningen uit de  heartfulness training.

Stap 4:     Ademfocus verdiepingsoefeningen

Hier vind je ademfocus oefeningen voor gevorderden met minimale begeleiding. Je bent hierbij meer aangewezen op je eigen getrainde opmerkzaamheidsvermogen.

Oefening 8:     ademfocus verdiepingsoefening – 10 min

Tip:  De ademfocus is een basisoefening die zowel voor beginners als gevorderden van belang blijft. Blijf deze oefening daarom verder beoefenen, ook al ben je al ver gevorderd in de volgende modules.

Oefening 9:     ademfocus verdiepingsoefening – 13 min

Oefening 10:     ademfocus verdiepingsoefening – 17 min

Oefening 11:     ademfocus verdiepingsoefening – 27 min

Naar de volgende oefening