Het observerende zelf

Dit is een oefening uit de ACT (Acceptance and Commitment Therapy) waarin je leert contact te maken met je observerende zelf of zelf-als-context. Hierin trainen versterkt je mogelijkheid om in balans te blijven als hevige emoties of moeilijke gedachten zich zouden voordoen. Het stelt je in staat er niet mee samen te vallen, maar ze vanuit een ruimer gewaarzijn waar te nemen als deel van jezelf als ruimer geheel. Ik maak hierbij gebruik van de metafoor van de hemel.

Introductie-oefeningen

Oefening 1: het observerende zelf – 23 min

Oefening 2: reis naar je innerlijke hemel van gewaarzijn – 44 min

Verder oefenen

Dit zijn oefenversies. Als je de lange introversie nog niet gedaan hebt, dan zou ik je aanraden deze eerst te doen. Deze bevat meer instructies en geeft een mooie inleiding of introductie tot het observerende zelf. Deze audio helpen je om dit verder te oefenen met minder begeleiding en minder instructies en is daardoor moeilijker

Oefening 3: reis naar je innerlijke gewaarzijn – 15 min

Oefening 4:  het observerende zelf – 18 min

Tip! Wissel deze oefeningen af met andere metafoor meditaties uit de module mediteren met krachtsymbolen, zoals de bergmeditatie om meer te gronden in stabiliteit, of de meer meditatie om je spiegelbewustzijn te cultiveren.

Oefening 5:  het observerende zelf – 25 min

Verdiepingsoefeningen

Als je al goed gevorderd bent in de oefening, dan is de laatste oefening van 33 min een hele mooie oefening om te blijven oefenen. Nog steeds één van mijn favorieten!

Oefening 5: het observerende zelf – 30 min

Oefening 6:  reis naar je innerlijke hemel van gewaarzijn – 33 min