Is er nog hoop?!

Reflectie-oefening:      wat heb ik al geprobeerd om van mijn innerlijke obstakels/monsters af te geraken?

Zoals afleiding zoeken, situaties vermijden, onderdrukken, argumenteren met je eigen gedachten (en in eindeloze piekermolens terechtkomen), verdoven (alcohol, veel slapen, medicatie), zelfkritiek (“Mislukkeling!”, “Je kan er niets van!”, “Een beetje positiever alstublief!”), jezelf dwingen om gelukkig te zijn, terwijl je eigenlijk met iets zit dat aandacht verdient,… Wat zijn jouw uitgeprobeerde tactieken om met deze obstakels om te gaan?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Soms is het moeilijk om onze eigen blinde vlekken te zien en hebben we wat hulp nodig. Misschien kan deze woordenwolk met de ervaringen van anderen jou helpen. Het is ook een goed idee om bij deze oefening een coachingsgesprek bij mij aan te vragen omdat dit een belangrijk kruispunt in de online leeromgeving is.

Reflectie-oefening:     winsten en kosten van vechten tegen innerlijke ervaringen

Hoe hebben jou strategieën om met je innerlijke monsters om te gaan geholpen? Voor hoe lang?  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Kan vermijding mij op een manier winst opleveren? Zoals bijvoorbeeld bepaalde moeilijke gevoelens niet te voelen: bvb. schaamte met kwaadheid wegduwen en zo schaamte niet hoeven voelen.

Respecteer en eer weerstand, wetende dat het je toelaat om te functioneren in het leven. Maar stel jezelf ook de vraag: “Hoe veroorzaak ik via vermijding onnodig lijden bij mezelf?”. Wat zijn de kosten van vermijding voor mij? Wat is de kostprijs van vermijding in mijn leven? Vb als ik mij schaam omwille van mijn uiterlijk en hiervoor feestjes vermijd, dan betaal ik daarvoor met vereenzaming.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Als ik het zou opgeven tegen mijn innerlijke ervaringen te vechten, zou mijn leven dan makkelijker worden of niet?

Hoe weet ik dat ik aan het vechten ben tegen mijn innerlijke ervaringen? Hoe voel ik dat in mijn lichaam?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Creatief hopeloos

Oefening:     Probeer nu eens 1 minuut niet aan een roze olifant te denken!  Als je net niet aan iets probeert te denken, blijft het ons vaak achtervolgen. Onze innerlijke ervaringen hebben we nu eenmaal niet onder controle. Als je angstig bent, dan gaat je hartslag omhoog, daar heb je geen controle over.

Of als we met gedachten in het gevecht gaan, is het net zoals een vlieg die in een spinnenweb terechtgekomen is: hoe meer ze probeert ertegen te vechten en er uit weg te geraken, hoe meer ze zich er in vastdraait. Zo ook komen wij in ware piekermolens vast te zitten als we tegen onze gedachten vechten. Waar denken of analyseren wel helpend kan zijn om problemen op te lossen, is dat met onze innerlijke ervaringen net het omgekeerde. Psychologen noemen dat ook wel eens rumineren.

Heb jij ook het gevoel dat je tactieken tot nu toe niet zo goed gewerkt hebben? Goed zo! Dan is er nog hoop! Nu kunnen we werkelijk met onze modder aan de slag gaan!

Want dit noemen we nu creatieve hopeloosheid: alle hoop opgeven om van vervelende gedachten of emoties af te geraken en onze strategieën die we tot nu toe uitprobeerden aan de kant zetten. Om er dan werkelijk mee aan de slag te gaan en een manier zoeken om ze toe te laten, zonder dat ze ons nog meer hinderen.

Laten we eens zien hoe de kwaliteiten van mindfulness en heartfulness je kunnen helpen om te leven met minder vechten, weerstand of vermijding. Hoe kunnen ze verlichting brengen in je leven?

Naar de volgende oefening