Bewust zijn van wat onaangenaam is

Normaal gezien willen we wat onprettig is vermijden en wat prettig is vasthouden en wat neutraal is laat ons onverschillig. Mindfulness betekent dat we overal evenveel aandacht voor hebben. In deze oefening gaan we leren om bewustzijn te brengen bij wat we onaangenaam of neutraal vinden. Dus hier gaan we die mentale beweging van vermijden of onaandachtige onverschilligheid net omkeren naar aandachtig erbij aanwezig blijven met ons volle bewustzijn.

Breng doorheen je dag eventjes je volle bewustzijn bij een onaangename ervaring. Dat kan een klein pijntje zijn of iemand heeft je net iets onprettig verteld.

Dit is geen techniek om het weg te duwen en er dan van af te zijn. Maar wel om er eventjes bewust mindfulness bij te brengen en het vervolgens dan ook los te laten. De onaangename ervaring op zich kan er nog zijn, maar we gaan ze niet vasthouden door er verder op door te gaan, er extra gedachten en emoties bovenop te plaatsen of er eindeloos over te piekeren.

Hoe doen we dit?

  • het moment gewoon ervaren zoals het is, zonder er iets aan toe te voegen
  • bewust worden van de reacties op een gebeurtenis in ons lichaam én in onze geest
  • bewust worden van het feit dat wij op prikkels reageren door ze te classificeren als prettig, onprettig of neutraal.

Het kan helpen om hier een van korte adempauze te doen om zicht te krijgen op je binnenwereld bij onaangename situaties:

Welke gedachten nam je waar?
Welke gevoelens nam je waar?
Welke lichaamssensaties nam je waar?

Noteer wat je tijdens dat moment gewaar werd en neem je notities mee naar je coachingsgesprek. Tijdens coaching zoomen we hier samen verder op in.

  • Hoe ben je ermee omgegaan?
  • Wat is je automatische reactie?
  • Ben je er met mindfulness anders mee omgegaan?
  • Wat heb ik op zo een moment nodig?

Wat heb je nu nodig? Zorg voor jezelf !

Hoe kan je op dit moment het beste voor jezelf zorgen? Heb je er nood aan om je gedachten even te verzetten? Eventjes wandelen, muziek beluisteren, een bad nemen? Of misschien heb je het nodig om jezelf eens stevig af te reageren door te dansen op luide muziek, te gaan joggen, je gras af te rijden of te poetsen. Of misschien zou het je deugd doen er eens over te praten met iemand.

Heb je reeds een zelfzorgplan gemaakt? Neem dat er dan ter inspiratie even bij.