Over Annelies

Hallo, ik ben Annelies. Ik ben een enthousiaste en gepassioneerde spring in ’t veld, een doe-mens. Gelukkig helpt mindfulness mij om rust en ruimte in mijn leven te brengen en af en toe ook eens stil te staan, te zien waar ik sta en waar ik heen wil. In mijn nieuwsgierige ontdekkingsreizen doorheen psychologie, antropologie, meditatie, mijn innerlijke landschap, Azië en het boeddhisme, verzamelde ik een ware schatkist aan tools die je helpen om nog meer jezelf te mogen zijn.

Bij mij kan je in de ratrace van je leven, eventjes aanmeren, eventjes op adem en op verhaal komen. Eventjes afstand nemen en zicht krijgen op waar je staat, wat er je allemaal parten speelt en wat jouw leven zin geeft.

Ik help je je innerlijke stevigheid en rust te hervinden om zo beter toegang te krijgen tot jouw inherente kwaliteiten. Via een waaier aan tools wil ik je aanmoedigen om die zaadjes aan potentieel in jezelf te (her)ontdekken en verder te doen groeien, zodat jij tot volle bloei kan komen. Ik heet niet voor niets De Zaeytijd ;-).

  • Mindfulness trainer & coach
  • Master in de vergelijkende cultuurwetenschappen
  • Master klinische psychologie
  • Psychodynamisch psychotherapeut
  • Feeding your demons facilitator
  • Gastdocent Arteveldehogeschool

Meer over mijn opleiding en ervaring →

Hoe ik als 18-jarige meditatie ontdekte en wat het met me deed

Mindfulness en heartfulness zijn vaardigheden die mij in mijn jongvolwassenheid enorm hebben doen openbloeien. Als kind kon ik in de school moeilijk mijn aandacht bij de les houden en was ik vaak met “de hakken over de sloot”. Toen ik in Thailand op mijn 18e leerde mediteren, werd het stiller en helderder in mijn hoofd, waardoor er een diepere laag van vreugde in mij zichtbaar werd. Dat was een wauw-ervaring! Deze nieuwe vaardigheid hielp me ook heel sterk om me te concentreren tijdens mijn latere universitaire studies.

transformatie en Boeddhisme

Naast mijn klassieke westerse opleiding, studeerde ik ook in het traditioneel Boeddhisme. We leerden er heartfulness of liefdevolle vriendelijkheid cultiveren. Iets wat een transformerend effect had op mijn relaties met anderen en me extra mildheid voor mezelf bracht. Later werd in wetenschappelijk onderzoek ook aangetoond dat deze compassietraining een belangrijke factor is in de werkzaamheid van mindfulness.

Om deze passie meer ruimte te geven nam ik in 2015 een sabat-meditatie-jaar in India, Nepal, Thailand, Sikkim en Bhutan, waar ik mijn meditatiepraktijk in verschillende kloosters verdiepte, gegidst door de ervaringswijsheid van mijn Boeddhistische leraar.

In 2020 deed ik een maand stilteretraite. Beluister hier mijn relaas in een interview.

Mindfulness/heartfulness als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Tijdens mijn loopbaan merkte ik dat mindfulness en heartfulness dé basis zijn voor proceswerk, maar niet genoeg zijn. Soms zitten mensen vast in oude patronen die zich blijven herhalen, die diep in het lichaam ingebed zijn, een negatief diepgeworteld zelfbeeld, onbewust vasthouden aan een kwaadheid uit het verleden dat al hun relaties subtiel overschaduwd,… Daarom vind ik het belangrijk om naast het cultiveren van innerlijke veiligheid je innerlijke rust en krachtpunt te vinden om vandaaruit ook te werken met innerlijke demonen en hun kracht te transformeren op je pad van persoonlijke bloei.

Mijn wetenschappelijk onderzoek in antropologie en psychologie

Ik pluisde de wetenschappelijke bevindingen rond mindfulness uit om na te gaan wanneer mindfulness in coaching nuttig kan zijn. Mijn bevindingen kan je hier vinden.
Tijdens mijn opleiding vergelijkende cultuurwetenschappen onderzocht ik de plaats van meditatie, psychologie en boeddhisme in een meta-theoretisch onderzoek.

In 2019-2020 bouwde ik als founding mother van vaardigleven verder mijn passie uit in e-learning binnen de geestelijke gezondheidszorg, en mag ik nu als gastdocent op weg met coaches in de opleiding tot mindfulness-practitionar en The human-centered organisation aan Arteveldehogeschool.