Over Annelies

Hallo, ik ben Annelies, welkom op mijn online leerplatform! Ik hoop dat het je iets mag brengen waar jij iets aan hebt ! Daarvoor is het ook gemaakt 😉 

Bij mij kan je in de ratrace van je leven, eventjes aanmeren, eventjes op adem en op verhaal komen. Eventjes afstand nemen en zicht krijgen op waar je nu staat en wat er je allemaal parten speelt, waar je wat meer uit je comfortzone zou kunnen komen en een zinvol leven uitbouwen.

Ik help je je eigen inherente potentieel te (her)ontdekken en die zaadjes verder te cultiveren. Ik heet niet voor niets De Zaeytijd ;-). Het online leerplatform werkt hierin ondersteunend om zo je eigen coach te worden! 

Ik ben een enthousiaste en gepassioneerde spring in ’t veld, een doe-mens. Gelukkig helpt mindfulness mij om rust en ruimte in mijn leven te brengen en af en toe ook eens stil te staan, te zien waar ik sta en waar ik heen wil. 

 • Mindfulness trainer & coach
 • Licentiaat klinische psychologie
 • Psychodynamisch psychotherapeut
 • Docent Arteveldehogeschool
 • Founding mother vaardigleven.be (2019-2020)
 • Feeding your demons facilitator
Hoe ik meditatie ontdekte en wat het met me deed

Mindfulness en heartfulness zijn vaardigheden die mij in mijn jongvolwassenheid enorm hebben doen openbloeien. Als kind kon ik in de school moeilijk mijn aandacht bij de les houden en was ik vaak met “de hakken over de sloot”. Toen ik in Thailand op mijn 18e leerde mediteren, werd het stiller en helderder in mijn hoofd, waardoor er een diepere laag van vreugde in mij zichtbaar werd. Dat was een wauw-ervaring! Deze nieuwe vaardigheid hielp me ook heel sterk om me te concentreren tijdens mijn latere universitaire studies.

Lama Zeupa, meditatie leraar

Mijn leergierigheid werd er alleen maar door aangewakkerd… ik had de smaak te pakken… Ik studeerde naast psychologie (Ugent) en mindfulness (Arteveldehogeschool) ook in het Tibetaans instituut bij boeddhistische leraren die traditioneel opgeleid zijn in het Tibetaans boeddhisme via een 3-jaren meditatie-retraite. De psychologie die ik daar kreeg, was heel complementair met de psychologie die ik op het unief kreeg. Ik vond dit eerder een vorm van toegepaste psychologie. Naast de gewone aandachtsmeditatie, leerden we er ook heartfulness cultiveren. Iets wat een transformerend effect had op mijn relaties met anderen en me extra mildheid voor mezelf bracht. Later werd in wetenschappelijk onderzoek ook aangetoond dat deze compassietraining (wat ik heartfulness noem) een belangrijke factor is in de werkzaamheid van mindfulness.

Mindfulness en heartfulness zijn de basis. Maar ze zijn niet genoeg.

Tijdens mijn loopbaan merkte ik dat mindfulness/heartfulness niet genoeg zijn. Soms zitten mensen vast in oude patronen die zich blijven herhalen, die diep in het lichaam ingebed zijn, een negatief diepgeworteld zelfbeeld, onbewust vasthouden aan een kwaadheid uit het verleden dat al onze relaties subtiel overschaduwd,… Daarom vind ik het belangrijk om ook met deze innerlijke demonen te werken via een waaier aan methodieken. Naast mijn psychoanalytische basisopleiding werk ik ook met neurologische inzichten (polyvagaaltheorie, positieve neuroplasticity), Acceptance & Commitment Therapy (ACT), focussen op emoties, narratieve therapie, Feeding Your Demons, …

Tijdens mijn loopbaan als psychologe, volgde ik ook vergelijkende cultuurwetenschappen waar ik twee werelden ‘westerse psychologie en Boeddhisme’ samenbracht in een meta-theoretisch thesisonderzoek. Hierna voelde ik dat het tijd was om de passie uit mijn jeugd meer ruimte te geven in een sabat-meditatie-jaar in India, Nepal, Thailand, Sikkim en Bhutan, waar ik mijn meditatiepraktijk in verschillende kloosters verdiepte, gegidst door de ervaringswijsheid van mijn Boeddhistische leraar. Beluister hier mijn relaas van een maandje retraite in 2020.

Intussen mocht ik verder mijn passie uitbouwen in e-learning in de geestelijke gezondheidszorg, en mag ik nu als docent op weg gaan met coaches in de opleiding tot mindfulness-practitionar en Human-Centered Organisation aan Arteveldehogeschool om in het vak ‘Blended Care‘ deze (online) mindfulness-based technieken te leren integreren in hun begeleidingen.

Ik wil mensen via deze methodieken aanmoedigen om hun groeiproces in eigen handen te nemen en zo gelukkiger door het leven te gaan. Ik wil hen de tools geven om op ontdekkingsreis te gaan en de zaadjes aan menselijk potentieel in zichzelf te ontdekken, te laten groeien en bloeien !

Mijn werkErvaring
 • Mindfulnesstrainer sinds 2013: groepstrainingen en individuele mindfulness coaching, voor particulieren en bedrijven, online of on-site 
 • Aanspreekpersoon integriteit (vertrouwenspersoon) aan de BUB (Boeddhistische Unie België)
 • 19 jaar psycholoog in de ambulante en residentiële geestelijke gezondheidszorg bij volwassenen met uiteenlopende problemen (burnout, depressie, …)
 • Vorming en intervisie voor intermediairen: hulpverleners (huisartsen, psychologen, psychotherapeuten, maatschappelijk werk, verpleging), leerkrachten, politie, VDAB,…
 • Ontwikkeling van online tools & tutorials voor hulpverleners
mijn Opleidingen
 • Master na master in de psychodynamische psychotherapie (Ugent, 2005) + eigen psycho-analytische leertherapie – Eindwerk: kaderen van mindfulness binnen de subject-ontwikkeling: het vormen van je identiteit en je eigen realiteit.
 • Opleiding tot mindfulness trainer Arteveldehogeschool (2010-2011)
 • Master in de klinische psychologie (Ugent, 2001)
 • Masters in de vergelijkende cultuurwetenschap (Ugent, 2007) – Masterthesis: meta-theoretisch onderzoek naar de westerse denkkaders en verborgen vooronderstellingen bij het onderzoek naar het Boeddhisme. Conceptualisatie van boeddhistische leertradities als leeromgevingen voor ‘guided rediscovery‘ en ‘education of the attention‘.
 • Meditatie & mindfulness practitioner sinds 1995, toen ik als 18 jarige studente tijdens een uitwisselingsjaar in Thailand tijdens een eerste retraite, leerde mediteren.
 • Student Tibetaans Boeddhisme (Kagyupa) sinds 1998 – aan Yeunten Ling en Tara Mandala – met jaarlijkse meditatie-retraites. Certificaat Science meets experience retraite met Steven Laureys en Lama Zeupa.