Ben jij soms ook zo gelovig? Gelovig naar je eigen gedachten!

Gedachten zijn echt?

Oefening: “Ik ben een …” – 6 min

Kies nu een hele akelige gedachte die je leven overschaduwt en je helemaal van streek brengt. Iets in de zin van: “Ik ben…”.

Denk er nu 15 seconden aan.

Geloof ze helemaal.

Merk nu op wat die gedachte met je doet vanbinnen.

Denk nu de volgende 15 seconden: “Ik ben een banaan.”

Geloof het helemaal.

Merk op hoe deze gedachte je beïnvloedt.

Gedachten zijn geen feiten! Gedachten zijn echt maar gedachten

Beide zijn namelijk maar gedachten. Gedachten zijn niet noodzakelijk representaties van de werkelijkheid. Het gekke is dat wij altijd zo gelovig zijn en onze eigen gedachten 100% geloven. Laten we eens leren onze gedachten te zien voor wat ze zijn: producties van onze geest. En in welk voor geestestoestand zijn we vandaag? Angstig => dan zal die geest gedachten produceren die ons bang maken. Depressief? Dan zal die geest ook zeker geen vrolijke gedachten produceren.

Sommige gedachten zijn absurd

Een voorbeeldje uit mijn leven: Ik had 8 uur staan koken voor een housewarming feestje. Het was avond en mijn voeten deden pijn. De gang stond vol met potten op de grond en mijn frigo zat ook boordevol. Ik had weeral eens goed overdreven. Plots kwam de gedachte in mijn hoofd, samen met paniekgevoelens: “Ik ga niet genoeg hebben!”. Ik merkte onmiddellijk daarna de gedachte op en zette ze eens goed in de spotlight: “Ik ga niet genoeg hebben?” Vrijwel onmiddellijk daarna barstte ik uit in lachen.