Waarschuwing: de backdraft

Soms kan er tijdens meditatie-oefeningen plots oude emotionele pijn naar boven komen. Dat is heel normaal als je een positieve omgeving binnen in jezelf creëert! Het is een beetje zoals ergens waar een brandje woedt: als je de deur opent en het zuurstof geeft, laait het vuur op. Dat is wat brandweermannen “de backdraft” noemen. Ook zo als wij zuurstof in onze emotionele huishouding brengen, kunnen oude emotionele pijnen plots gaan oplaaien. Op deze manier worden die oude pijntjes en pijnen losgelaten: ze komen er als het ware uit. Ze kunnen hun natuurlijke weg van verwerking nu afleggen, omdat je ze niet langer wegduwt en er met zorgzame aandacht erkenning aan geeft.

Hoe ga je hier nu best mee om? Je laat dat gewoon gebeuren. Je observeert ze met milde aandacht, ziet hoe ze zich bewegen doorheen je lichaam en laat ze dan ook weer los, door er niet aan vast te houden. Je gaat niet interfereren of er dingen aan toevoegen: zoals oordelen of gedachten of andere emoties. Gewoon grond houden en niet paniekeren. Je probeert ze gewoon te laten zijn zoals ze zijn.

Let it come, let it be, let it go (Lama Zeupa)

Geraak je toch overspoelt of verstrikt in je emoties, dan kan je ook mededogend ten aanzien van jezelf zijn door te stoppen met de oefeningen en even afleiding te zoeken, een vriend of vriendin op te bellen en iets leuks doen of erover te praten met je hulpverlener. Neem je zelfzorgplan bij de hand en zie wat voor jou op zo een moment een gepast antwoord kan zijn of neem een kijkje in de psychische EHBO-kit.