Een emotie alle ruimte geven

In deze oefening nemen we veel tijd en ruimte om echt helemaal in te zoomen op een emotie. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij vage gevoelens die je beter wilt leren begrijpen. Je kan bewust met een emotie gaan zitten die er op dit moment al is. We gaan leren ‘zijn’ met wat er is aan gevoel in ons lijf, zonder oordelen, het pure gevoel proeven in je lijf. We maken hierbij gebruik van woorden om te benoemen wat we vanbinnen voelen. We leren resoneren en voelen of die woorden echt kloppen met wat ik in mijn lichaam voel. Zo verwerken we emoties.

Probeer deze oefening eerst eens uit met een leuke emotie. Later kan je ook eens oefenen met een ietsje moeilijkere emotie. Let wel op dat je er zeker voor kiest een emotie te nemen dat je aankan. Anders ga je best deze oefening samen met iemand doen of zorg je voor een backup plan voor het geval je het toch heel moeilijk krijgt.

De emoties kunnen achteraf ook nog blijven hangen. Sluit de oefening toch af en ga rustig iets anders doen, terwijl je de resterende emoties nog opmerkt. Op die manier krijgen ze de kans om eruit te komen en hoef je ze niet de rest van je leven met je mee te dragen. Het kan zijn dat de emoties tot een week toe blijven hangen. Maar beter een week dan de rest van je leven.

Introductie oefeningen

In de introductieversies geef ik altijd wat meer uitleg. Nadat je daarin geoefend hebt, kan je verder oefenen met minder instructies of een verdiepingsoefening hieronder doen met minimale instructies, maar toch nog voldoende structuur.

Oefening 1: ruimte geven aan een gevoel met focussen – 12 min

Oefening 2:  een emotie alle ruimte geven – 16 min

Verder oefenen

Oefening 1:  ruimte geven aan een gevoel met focussen – 9 min

Oefening 2: een emotie alle ruimte geven – 15 min

Tip:  verder in de module ‘kijken naar emoties‘ vind je oefeningen waarbij we nog een stapje verder gaan en ook gaan leren luisteren naar wat ons gevoel ons mogelijks wil vertellen.

Verdiepingsoefeningen

Deze verdiepingsoefening bevatten veel stiltes om je alle ruimte te geven om in stilte in te zoomen op je felt sense.

Oefening 1: ruimte geven aan een gevoel met focussen – 10 min

Oefening 2: ruimte geven aan een gevoel met focussen – 22 min

Oefening 3:  een emotie alle ruimte geven – 18 min