contact houden met je binnenwereld bij oogcontact

Oefening 2:     oogcontact oefening

Dit is een oefening om met twee te doen. Je gaat tegenover elkaar zitten en kijkt elkaar 3 minuten lang in de ogen, zonder te lachen.

Je observeert hierbij wat er binnen in je gebeurt. Als je wil mag je even de ogen sluiten om beter te kunnen observeren wat er in je omgaat, maar dan terug de ogen openen.

Merk de dingen gewoon op zonder er iets mee te doen.

Als je merkt dat je met jezelf praat of aan het evalueren bent, merk het gewoon op en keer dan terug naar de oefening.

Kijk eens of je contact kan maken met een gevoel van ongemak en of je daar even kan bijblijven, dat even kan toelaten. Vaak is dit een heel ongemakkelijke situatie en de oefening bestaat erin om dat ongemak te leren dragen zonder ervan weg te lopen: er als het ware op surfen.

Reflectie achteraf:

Welke lichamelijke sensaties voelde je? Welke gedachten en emoties kon je observeren in jezelf? Welke neigingen kwamen er op (vb neiging weg te kijken, in lachen uit te barsten,…).

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Varianten op de oefening:

  • De ene kijkt heel dominant en je merkt allebei op wat dit met je doet. Wissel dan om.
  • Nu kijkt de ene heel onderdanig en je merkt allebei op wat dit met je doet. Wissel dan om.
  • Kijk ook eens met een gevoel van zelfwaarde en terzelfdertijd vriendelijkheid uitstralend naar de ander. Je merkt allebei op wat dit met je doet. Wissel dan om.

Naar de volgende oefening