Expansie

We gaan ruimte geven aan een emotie en ze doorademen om er meer voeling mee te krijgen. Waar we normaal moeilijke emoties zouden wegduwen, gaan we er ons hier net voor openen via de adem. Zo gaan we emoties ruimte geven, verwerken en kanaliseren.

“Dit helpt me ‘s morgens om het zware gevoel op mijn borstkas te accepteren, niet te panikeren en aan de dag te beginnen. Dankjewel, zo helpend.”

“Bijzonder goed om te aarden met mijn angsten en zorgen, ze toelaten en accepteren. Behulpzame metaforen. Fijn tempo.”

“Dank je wel! Het helpt mij om te verzachten en te accepteren van pijnlijke sensaties zoals spanning in hoofd en nek i.p.v. te verharden”

Introductie-oefeningen

Tip! Voor je gaat kijken naar ietsje moeilijkere gevoelens, kan je eerst een oefening doen om te gronden in kracht en positieve emoties

Oefening 1: expansie – 10 min

Waarschuwing: doe deze oefening niet onmiddellijk met je moeilijkste emoties. Probeer ze eerst eens uit met een leuke emotie zoals vreugde of verliefdheid of gewoon een licht ietsje onaangenaam gevoel. Als je jezelf hier wat getraind hebt in waarnemen van emoties, zonder erdoor overspoeld te worden, kan je ook eens oefenen met een moeilijkere emotie.

Het kan zijn dat emoties eventjes gaan oplaaien als je ze aandacht geeft. Net zoals een smeulend vuurtje kan oplaaien als er zuurstof bijkomt of een kindje nog wat extra gaat huilen als het erkenning en aandacht krijgt. Wees voorbereid op deze mogelijke backdraft en neem er indien nodig je zelfzorgplan bij.

Tip! Je kan ook de pijn bij jezelf of een ander doorademen met mededogen via de tonglen-techniek.

Oefening 2: expansie – 15 min

Ervaringen van mensen met deze oefening:

“Wat mooi. Ik dacht dat verwerken betekent er eindeloos over praten met je vriendinnen. Met deze oefening liet ik het verdriet helemaal toe. Wel een beetje spannend. Het werd heel heftig en vulde mijn hele lijf. Dat duurde nog geen minuut denk ik. Daarna trok het zich terug en verdween. Alleen maar rust. Nog nooit zo ervaren. Kan het zo eenvoudig zijn? Dank je wel!”

Mijn antwoord

Zo eenvoudig is het als je toelaat. Als je wegduwt, dan blijft het paradoxaal genoeg net hangen. Het is een heel efficiënte manier van verwerken, maar vraagt wel moed om toe te laten. Zoals je gemerkt hebt is dat spannend en moet je daar heel wat moed voor hebben om dan ook te blijven staan met dat verdriet en er contact mee te houden. Het verdriet erkennen en laten bewegen, zijn natuurlijke weg van verwerking laten afleggen in die ruimte die je voor je emotie creëert binnen in jezelf via deze oefening. Dankjewel Daan om dit te delen!! Volgende keer wel niet de oefening doen met de verwachting dat het verdriet verdwijnt, want dan werkt het niet. Zonder verwachting of geheime agenda, toelaten. Dat is de boodschap.

Verder oefenen

Oefening 3:  expansie – 10 min

Enkele ervaringen van mensen met deze oefening:

“Helende meditatie bij pijn. Dank u Annelies”

“Heel waardevol. Oefening die ik vaak herhaal en die mij ook vaak iets nieuws laat ervaren.”

“Gevoel dat ik dit nog vaak moet doen om die knoop in mijn maag te verzachten. Dat is mijn intentie.”

Verdiepingsoefeningen

Oefening 4: expansie – 8 min

Tip:  verder in de module ‘Kijken naar emoties‘ vind je oefeningen waarbij we nog een stapje verder gaan en ook gaan leren luisteren naar wat onze emoties ons mogelijks te vertellen hebben.