Mindful proeven met je zintuigen

De zintuigen zijn een goede ingangspoort om op elk moment contact te maken met het hier en nu.

Oefening:     zie-meditatie – 8 min

Neem tijdens je dag eens een pauze wanneer je de wonderen van de natuur tegenkomt. Zie je bijvoorbeeld een mooie bloem op weg naar je werk? Ga er dan eventjes bij staan of zitten, en neem het enkele minuutjes in je op, eventjes bijtanken. En voel ook even vanbinnen wat dit met je doet.

Tip! Voel het therapeutisch effect van de natuur door deze oefening ook eens in de natuur uit te voeren. Of met een plant in je kamer.

Oefening: proeven van geluiden – 11 min

Om afleiding te vinden van de gedachten die je hoofd produceert kan je het er eens goed afdansen, of rustig en bewust muziek beluisteren.

Oefening:     proeven van geluiden – 9 min

Deze oefening heeft minder instructies en gunt je dus meer rust om je werkelijke te kunnen openen voor het waarnemen van geluiden. Ze is wel korter maar toch moeilijker omdat ze je minder houvast geeft.

Breng tijdens je dag ook mindfulness bij routine-activiteiten

Dit soort mindful bewustzijn van het hier en nu kan je ook toepassen tijdens het tandenpoetsen, koken, afwassen, douchen … Zo kan je volledig bewust zijn van alle handelingen die je stelt in het hier en nu.

In plaats van een ademfocus doe je dan een tandenpoetsfocus, kookfocus, afwasfocus, douchefocus. Dit kan je bij alles wat je in je leven doet toepassen. Je kan bij alles wat je doet deze mindful aandacht brengen en het hier en nu ten volle beleven.

Zo stap je even uit je hoofd en in het leven! Als je toch in je hoofd terechtkomt:

  • merk dit dan op met een milde niet-oordelende aandacht
  • en keer vervolgens terug naar de zintuigelijke ervaring van die activiteit in het hier en nu.