Een omarmende pauze

Gewoonlijk gaan we op pijn of ongemak reageren door ons ervan af te sluiten. We gaan over tot automatische reactiepatronen zoals onszelf bekritiseren en naar beneden halen, sluiten onze gevoelens af, of gaan ons net in onze pijn en zelfmedelijden wentelen. Dit zijn allen remedies om het nog erger te maken. Pijn kunnen we niet vermijden.

Door ons net wel open te stellen voor pijn, gaan we de stroom aan ervaringen levendig houden, opdat ze kan blijven bewegen en veranderen. We voelen de pijn, maar terzelfdertijd blijven we ook open voor positieve zaken. Dit doen we door contact te maken met de levende stroom aan energie in ons lichaam. We maken in deze oefening ook gebruik van woorden en zinnetjes om onszelf te omringen met liefdevolle warmte.

Oefening: een belichaamde omarmende pauze bij iets moeilijks – 7 min

Bij deze oefening nemen we het lichaam als ingangspoort en gaan embodied doorvoelen. We gaan ernaar kijken zonder het te willen veranderen en maken gebruik van zelfcompassietechnieken om onszelf hierbij te koesteren. We maken ook contact met onze common humanity en beseffen dat wij niet de enigen zijn die dit doormaken.