Je demonen ontdekken: aangename kennismaking?!

Wat zijn jouw innerlijke demonen?

Iedereen heeft wel eens last van innerlijke obstakels, zoals nare gedachten of stress. Zeker als je uit je comfortzone komt en wilt leven volgens je waarden. Heb jij al zicht op jouw innerlijke demonen? Vul ze verder aan op het invulblad: ‘Neem je leven in eigen handen’.


Schrijf de gedachten, herinneringen, emoties, neigingen, lichaamssensaties… op die in jouw leven obstakels vormen om je waarden vorm te geven.

Soms is het moeilijk om onze eigen blinde vlekken te zien en hebben we wat hulp nodig. Misschien kan deze wordcloud met de ervaringen van anderen jou helpen. Of beluister onderstaande audio met visualisatie om te zien of je oude bekenden tegenkomt.

Oefening:     Poppenkast van demonen – 16 min

Welk effect hebben deze demonen op je? Hoe ga jij met deze demonen om? In de volgende oefening staan we nog wat meer stil bij jouw vermijdingsstrategieën. Vul ze aan op je invulblad: ‘Neem je leven in eigen handen’.

Als je het moeilijk vindt om innerlijke demonen te ontdekken, probeer dan eens een waarde in actie te brengen.  Probeer ook eens de zelf-reflectie-oefeningen rond gedachten. Doe doorheen je dag af en toe een adempauze om je bewust te worden van die lastige gedachten en emoties die doorheen je dag met je meewandelen. Of tijdens een meditatie zoals de ademfocus of een meditatie op gedachten en gevoelens, leer je soms ook je innerlijke demonen beter kennen.