Aarden via de voeten

Oefening: staan en bewustzijn bij je voeten brengen – 9 min

Dit is een goeie oefening om ‘s ochtends te aarden in je lichaam of bij momenten van stress of piekeren om uit je vechtmodus te stappen in het hier en nu.

Observeer tijdens en na de beweging de veranderende lichamelijke sensaties in je lichaam. Gebruik hiervoor je getrainde aandacht om minutieus en met een beginnersmind in te zoomen op de sensaties. Merk ook je automatische reacties en oordelen op.

Hoe was het om de aandacht naar je voeten te brengen? Kon je hierdoor uit je hoofd in je lijf stappen? Kon je ook opmerken wat je hoofd aan gedachten produceert? Kon je ook spanningen of gevoelens opmerken in je lichaam?

Oefening: staan als een boom – 8 min

Deze oefening helpt je te gronden en wortelen in het hier en nu. Het is ook een metafoor voor de storm die je misschien op dit moment meemaakt. De boom kan de storm hebben en blijft geworteld staan. Deze metafoor kan je helpen om je kleine zelf te overstijgen en met je eigen wortels en kracht contact te maken. Je hoeft je niet te laten omver waaien door de stress. Je kan ook mét de stress blijven staan, bewust contact houdende met de turbulentie die je nu misschien ervaart. Je hoeft niet tot rust te komen, maar kan zijn en blijven staan met datgene wat er nu is.

Wat heb je bij jezelf opgemerkt aan stress? Misschien gedachten, emoties of spanningen in je lichaam.
Kon je dit toelaten en toch grond houden?