Acceptatie via het lichaam

Acceptatie is een vaardigheid waarbij we aandacht hebben voor wat er in ons lichaam gebeurd. Acceptatie betekent niet dat we zomaar alles moeten aanvaarden in het leven. We gaan hierbij aandacht geven aan de lichamelijke sensaties die iets in ons lichaam teweegbrengt. Zo is ons lichaam een ankerpunt in het hier en nu. Soms kan het zijn dat er dan ontspanning komt, maar dat is geen doel op zich. Het doel is om de emotie als een stoere krijger te durven doorvoelen.

Tip! Voor je gaat kijken naar ietsje moeilijkere gevoelens, kan je eerst een oefening doen om te gronden in kracht en positieve emoties.

Oefening 1: acceptatie via het lichaam – 10 min

Om te starten met acceptatie als vaardigheid te trainen, begin je best met een niet al te moeilijk iets. Start met iets onaangenaams maar neem iets wat voor jou op dit moment behapbaar is en niet overspoelend. Eens je deze vaardigheid getraind hebt, kan je de moeilijkheidsgraad verhogen. Maar zelfs als het iets moeilijker is, vergeet dan niet dat je deze oefening ook met twee mag doen om je emoties gereguleerd te krijgen via en afgestemde ander.

Oefening 2: acceptatie via het lichaam – 12 min

Het kan zijn dat emoties eventjes gaan oplaaien als je ze aandacht geeft. Net zoals een smeulend vuurtje kan oplaaien als er zuurstof bijkomt of een kindje nog wat extra gaat huilen als het erkenning en aandacht krijgt. Wees voorbereid op deze mogelijke backdraft neem er indien nodig je zelfzorgplan bij.