Lojong in moeilijke tijden

Deze lojong oefening maakte ik tijdens de coronaperiode. Het is à l’improviste opgenomen. Wil je stapsgewijs leren oefenen met Lojong, ga dan naar de module ‘Mediteren met krachtsymbolen’.

  • We gaan eerst ons bewustzijn ankeren in stevigheid en ruimte via de berg en de hemelmetafoor. We voegen het element van liefdevolle vriendelijkheid toe aan je gewaarzijn om dan de geest te ankeren aan de adem.
  • Vervolgens gaan we de moeilijke situatie voor de geest halen en focussen op hoe dat voelt in het lichaam. Zo ankeren we onze aandacht in het lijf en worden we niet meegesleurd door een storm in het hoofd.
  • In een volgende stap gaan we ademen met de pijn via de tonglen methodiek. Dat wil zeggen dat we ons hart (dat helemaal doorspekt is door universele liefde) helemaal openen voor onze pijn en de pijn inademen als zwart licht. Dan gaan we vanuit ons hart wit licht uitademen richting de pijn en warmte en positieve wensen ernaar sturen.
  • Bij de laatste stap betrekken we elke mens die ooit op een bepaald punt van zijn leven een gelijkaardige pijn als de jouwe kende. We nemen deze pijn van het mens-zijn mee in onze tonglen ademhaling.

Lojong in moeilijke tijden – 30 min