Terugkeren naar het hier en nu bij turbulentie

Soms kunnen we even helemaal ons centrum in onszelf kwijt zijn en helemaal overspoeld worden door emoties, of overschaduwd worden door gedachten. Het kan zelfs zijn dat we dan wat in afwezigheid gaan en onze aandacht gaat out-faden.

Zoek hulp en zorg voor je veiligheid

In deze oefeningen maken we contact met het hier en nu via de ogen, de voeten en de handen. We brengen er ook een ingrediënt van mildheid voor onszelf of zelfcompassie in.

Dat is ook dé moment om contact te maken met onze zintuigen om eventjes onze aandacht op iets buiten onszelf te focussen. Het beste is om deze oefening (indien mogelijk) buiten te doen of (nog beter) in de stralende zon.

Oefening 1: objecten observeren en benoemen – 4 min

Oefening 2: terugkeren naar het hier en nu in 4 stappen – 5 min

Oefening 3: terugkeren naar het hier en nu in 4 stappen – 7 min

Oefening 4: terugkeren naar het hier en nu + zorg voor je zelf – 8 min

Wat heb je nu nodig? Zorg voor jezelf !

We gaan ook op zoek naar hoe we nu voor onszelf kunnen zorgen of hoe we onszelf in veiligheid kunnen brengen. Heb je er nood aan om je gedachten even te verzetten? Eventjes wandelen, muziek beluisteren, een bad nemen? Of misschien heb je het nodig om jezelf eens stevig af te reageren door te dansen op luide muziek, te gaan joggen, je gras af te rijden of te poetsen. Of misschien zou het je deugd doen er eens over te praten met iemand.

Heb je reeds een zelfzorgplan gemaakt? Neem dat er dan ter inspiratie even bij.