Je verschillende zelven en je Zelf als Context ontdekken

In deze audio gaan we onze verschillende rollen ontdekken en ook ons ruimere Zelf als Context die al die verschillende stukken waaruit we bestaan kan omvatten en er niet door beperkt wordt.

Oefening – 10 min


Zelfreflectie na de oefening

Wat heb je tijdens de oefening allemaal opgemerkt? Welke oordelen, verwachtingen, gedachten, gevoelens, gewaarwordingen in het lichaam, die bij je verschillende rollen horen. Noteer deze allen op een post-it. Plak deze post-its op je lijf en ga dan voor de spiegel staan. Bekijk nu of jij samenvalt met deze labels? Neen, jij bent meer dan dat.

Als je dit in groep doet, ga dan tegenover elkaar staan. Dan is de oefening nog krachtiger.

Als mens hebben we de gewoonte ons te identificeren met allerlei labels ‘waardeloos’ of net ‘geslaagde CEO’, ‘vrije vogel’, ‘te dik’ of net ‘aantrekkelijk’, ‘moeder van …’ of ‘dochter van…’ met de daarbij horende gevoelens, lichaamssensaties, gedrag. Dat noemen we in de ACT (Acceptance & Commitment Therapy) Zelf als Inhoud.

In de oefeningen van de module ‘Gewaarzijn van gewaarzijn‘ gaan we verder oefenen met Zelf als Context (het observerende zelf), gewaarzijn van gewaarzijn en van daaruit je Zelf als Proces waarnemen (naakt gewaarzijn).

We zijn echter veel meer dan onze labels: de gedachten, gevoelens, gewaarwordingen in ons lichaam, die zijn onderhevig aan een voortdurende flow van verandering. Dit noemen we Zelf als Proces. En dit alles kunnen we waarnemen vanuit het Zelf als Context, dat ruimere veld van gewaarzijn dat al deze momentane processen omvat.