Openen voor wat er in je leeft

Bij focusing gaan we inzoomen op de felt sense in ons lichaam en hier voldoende de tijd voor nemen om dit te doorvoelen. Soms verandert dat gevoel, het verschuift, het beweegt, het flowt, versterkt, wordt minder sterk,… we laten het stromen en geven het ruimte om zijn natuurlijke weg te vervolgen.

Vervolgens gaan we woorden zoeken die dit gevoel omschrijven en zien hoe het gevoel erop reageert. Om dan te komen tot een of twee woorden of een beeld die er helemaal mee klopt.

Leren contact maken met een emotie in 4 stappen

We gaan nog niet onmiddellijk aan de slag met de moeilijkste dingen. In fase 3, als je deze vaardigheid al wat getraind hebt, kan je dan verder oefenen met de moeilijkere gevoelens.

Tip! Voor je gaat kijken naar ietsje moeilijkere gevoelens, kan je eerst een oefening doen om te gronden in kracht en positieve emoties. Maar onderschat ook het effect niet van je dagelijkse beoefening met meditatie waarin je een fundamentele ondertoon van innerlijke stabiliteit en veerkracht cultiveert.

In deze oefeningen gaan we verder leren contact maken met een vaag gevoel in ons lichaam in 4 stappen. We gaan op zoek naar woorden die weergeven hoe we ons voelen en zien welk effect het benoemen heeft op dat wat we voelen in het lichaam.  Zo gaan we een ‘felt sense’ leren toelaten en ruimte geven. Na een introductie-oefening met meer uitleg, gaan we verder oefenen met minder instructies en begeleiding.

Tip:  doe voor deze oefening eerst de oefening ‘mijn hoogste potentieel‘ om je gewaarzijn ‘op te warmen’. Neem de energie en mindset uit die oefening mee naar deze oefening.

Oefening 1: introductie-oefening – 9 min

Het kan zijn dat emoties eventjes gaan oplaaien als je ze aandacht geeft. Net zoals een smeulend vuurtje kan oplaaien als er zuurstof bijkomt of een kindje nog wat extra gaat huilen als het erkenning en aandacht krijgt. Wees voorbereid op deze mogelijke backdraft neem er indien nodig je zelfzorgplan bij.

Oefening 2: verder oefenen – 11 min

Tip! Bouw verder op deze oefeningen via deze oefening en luister ook naar wat je gevoel je te vertellen heeft in 6stappen.

Oefening 3: verdiepingsoefening – 20 min

Tip:  Bij een onduidelijk gevoel, doe dan een langere oefening en neem dan voldoende stilte om erbij te blijven en er open niet-wetend naar te luisteren. Is het gevoel overduidelijk, neem dan gerust een kortere oefening.