Focus openen en helder waarnemen trainen

Als je voldoende geoefend hebt met fase 1 ‘Stoppen en Landen’, dan heb je al wat meer stabiliteit in je aandacht om nu te starten met het verruimen van je aandachtsfocus in deze 9-daagse challenge. Wil je liever zelf je oefeningen kiezen: kijk dan in de pluktuin hieronder.

Kies zelf je oefeningen uit deze pluktuin of ga naar de challenge → ‘Focus openen in 9 stappen’ om stapsgewijs door mij oefeningen aangeboden te krijgen.

Lees hier meer over de leerdoelen in deze fase.

Pluktuin aan oefeningen

Focus Openen naar andere zintuiggebieden

Bouw elke dag een adempauze in

Focussen op verschillende zintuigen

Focus naar binnen openen

Blijf je Stabiliteit verrijken bij het trainen van een Open mind

Zorg ervoor dat je niet in de valkuil van mind-wandering trapt en wissel deze oefeningen in focus openen af met een ademfocus om je focus en stabiliteit te blijven oefenen, zoals we in fase 1 deden!

Met de integratie oefeningen blijf je mindfulness tijdens je dag integreren (zoals in fase 1), krijg je een rijker zicht op je innerlijke processen, doe je Wijsheid op en wordt je je eigen coach!

Open gewaarzijn

In deze oefeningen houden we onze aandacht niet bij een focus, maar houden we onze aandacht met nieuwsgierigheid en niet-oordelend open voor alle ervaringen die op ons pad komen. Blijf deze oefeningen afwisselen met de ademfocus of bodyscan om ook je focus en stabiliteit oefenen!

Je bewustzijn openhouden als een spiegel

Nu gaan we niet-reactief observerend gewaarzijn wat extra oefenen, daar waar waar we anders de aandacht verliezen door aversie, gehechtheid of onverschilligheid. We houden onze aandacht helemaal open, ongeacht wat er op ons pad komt en weerspiegelen dat onvervormd, zonder erop te reageren.

Tip! Mix je getrainde vaardigheid in liefdevolle vriendelijkheid en zelfacceptatie doorheen je dagelijkse beoefening. Om dit te faciliteren doe eens een oefening uit ‘positieve emoties cultiveren‘.